zondag 17 december 2006

Ayuthaya

We zijn er ! en na enig zoeken (engelse teksten op de borden ontbreken vrijwel) en hebben een guesthouse. Dat ging goed. Straks op de boot in de 'gracht' van de stad (het is een oude vestingstad) naar diverse Wat's en de ondergaande zon fotograferen. En eten op de nightmarket.
   
zaterdag
Maar eerst nog de zaterdag. We waren vroeg op pad naar Wat Ben (nogwat..: marble temple) vlakbij het huidige koninklijk paleis. Bij toeval stuitten we op een ceremonie voor een intredende monnik: hij gooide geld in de lucht (afscheid nemen van de aardse zaken?) dat door de omstanders enthousiast opgevangen werd. (De bedoeling is natuurlijk wel dat je het daarna in de donatiebox van de Wat gooit). De monnik ging in ceremonie naar binnen waar het, na enig gedoe, in een hoek discreet van een wit gewaad werd omgekleed in het traditionele oranje gewaad. Daarna nog diverse ceremoniele zaken en hij was ingetreden.
Wij hebben de vele vele boeddha's bekeken en heel bijzonder er waar zeer vrouwelijke exemplaren bij (uit de Sukothai tijd) maar ook één graatmagere. En als je steeds vast om het hogere te bereiken is dat een betere uitbeelding dan al die volle beelden.

Te voet naar het oude paleis van de koningen, Teakhouse.
Het huis is in diverse kleuren van binnen en sommige mensen (ook familie) mogen wel in het ene deel maar niet in het andere deel, afhankelijk van de kleur. Koning Rama V heeft veel in Europa gereisd en er stonden dan ook vele zaken uit Europa uitgestald die hij had meegenomen. Zelfs een bad! De bediendes moesten het water naar boven dragen en in een vat gooien aan de andere kant van de muur. Als de koning de kraan open draaide kwam er water uit : een bad met stromend water dus ....
Daarna met bus en waterbus over de rivier naar china town.
Dat was me een partij druk (zaterdagmiddag) niet normaal. Nauwe straatjes, verkopers en auto's, alles door elkaar en de hete zon erop. Taxi ingesprongen en gevlucht.

Terug bij het hotel zijn we direct vertrokken om de huurauto op te halen.
De taxichauffeur wist wel de weg te vinden maar niet het huisnummer dus na 3 kwartier filerijden (4 km gereden!) uitgestapt en na vragen eindelijk gevonden. Een gloednieuwe Toyota, 27 km oud. Smells new. En dan naar het hotel, links rijden tussen al die tuktuk's, bussen en brommertjes. Airco op 10 voor de afkoeling en zonder kras aangekomen. Daarna is Else haar broek gaan passen die ze op maat gekocht had, was niet goed, kom vanavond maar weer terug. Om 10 uur was de broek wel goed.
 
zondag
Vanochtend eerst moeten zoeken naar de ingang van de snelweg. De meeste snelwegen (tollwegen) in Bangkok zijn op de 1ste verdieping, maar waar kom je erop??? Na 2 rondjes door de stad (zondag dus niet te druk) gevonden en al spoedig met 80 km de stad uit naar Bang Pa-in. Hier is het zomerpaleis van de koningen (Rama 5/6/7) met hele Europese invloeden maar ook één heel Chinees huis. Prachtig allemaal. En lekker rustig, groot park met zachte muziek en her-en-der wat Thaise groepjes. En dus nu in Ayuthaya
 
en morgen ...
morgenochtend het oude centrum in dat als hoofdstad diende in het verleden met 1 miljoen inwoners over een rijk dat zich uitstrekte tot in Laos en Cambodja. Daarna noord-oost de Isaan in. Richting Vientiane (Laos).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten