zaterdag 7 januari 2006

7 jan, Union Island Chatham Bay

Het bounty gehalte van de reis loopt de laatste dagen scherp op. Elke dag stralende zon, geen regen, witte strandjes, snorkelen. Een punt wat ons opvalt: de wind. Dat er een passaat is weten we, maar dat die, zeker in het voorjaar, continu doorstaat met 15-20 knopen (windkracht 5) met uitschieters naar 6, en dat dat normaal is, verbaast ons. In het najaar is het rustiger maar dan komen de hurricanes dat is andere koek.

Maar volgens Harm en Lizzy is deze wind normaal en met squalls (kleine depressies) wil het nog wel oplopen naar 30 knopen (windkracht 7-8). En 's nachts neemt de wind niet altijd af. Voordeel van zoveel wind is stroom: 30% van de dagbehoefte komt van de kleine windmolen op het achterdek.

Varen op de fok
Gisteren op de fok om het eiland gevaren, liggen nu benedenwinds in een aardige baai met 10 andere boten. Op de wal 2 hutjes van lokale vissertjes. Wat gesnorkeld en daarna dikke bbq omdat we weer goed houtskool gekocht hadden in Clifton.

Zelf ook wat doen
Vanochtend 2 km over het eiland gelopen (bergje van 100m) naar een dorpje. Na een cola weer terug. Voor het dorp was dat weer de gebeurtenis van de dag. Straks es even kijken of we een kreeft kunnen vangen. De lokale vissers bieden ze wel aan maar door het hoogseizoen liggende prijzen erg hoog volgens Harm (> 20 EC$ per pound). En zelf vangen is veel leuker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten