woensdag 2 juli 2008

Mongolië deel 3

Karkhorin, 2 juli

Er is alleen noodtoestand in UB, op het platteland is niets te merken!!
We zijn nog zeker een week van UB verwijderd dus geen problem.
Maar het is weer raak: we zijn weer in een land en het is weer mis.
De communisten hebben de verkiezingen gewonnen en de democraten (de jongeren?) zijn het er niet mee eens.

Het regent dus we zijn hier gestopt. De chauffeurs durven niet verder de bergen in. dus en GERkamp opgezocht, nu met douche! Dus dat komt goed te pas na 3 dagen…
We zjnn nu op weg naar het Noorden en ongeveer weer op de hoogte van UBataar.

Het laatste verhaal was in de grote plaats in de Gobi (naam….). Vandaar de Bergen in alwaar in een kloof een stuk ijs lag te druppen. En dat in juni/juli dus het was hoog en koud. Na de regen gelunched op de parkeerplaats alwaar en lammergier werd waargenomen. Daarna na een Gerkamp gegaan waar we eten en sliepen. Een mooi toilet (gat van 1 meter diep) maar geen douche.
Dat was de hele dag en afgezien van het ijs, wat toeristenwinkeltjes en wat vogels was dat het wel. Wel mooi in de Bergen.

De volgende dag met ooi weer op weg naar de zandduinen. Oderweg kwam het onweer wel opzetten maar bleen tot de avond gespaard. Tent opgezet bij de duinen en naar boven geklommen, heel zwaar maar na 200m op de top gekomen. Mooi uitzicht over de golvende duinen van de zingende(?) bergen.
Savonds storm en onweer maar de wrakke tenten van Bold hielden het.

De volgende dag noord en via wat dorpjes de GOBI uitgereden. Het landschap werd langzaam iets groener maar dat kwa vooral door de regen van de afgelopen periode. 2x een diepe doorwading van een wadi maar dat ging goed de auto hebben 4W drive dus dat lukte.
De chauffeurs bleen maar rijden maar toen gerdalies in het russisch ' vertelde'  dat het nu genoeg was (na 10 uur rijden) werd er gestopt. Als het er op aankomt verstaanze wel alles…

De volgende dag weer verder naar een stadje met een leuke markt. Eten inkopen maar bruinbrood kenne ze hier niet. Na een dikke lunch weer de weg op naar een sanatorium? Met douche? Afijn, na een uur zoeken in een dorpje, waarbij de kok/gids bijna gebeten werd doro een hond, maar weer verder getrokken want dat werd niks. Een chauffeur kende wat mensen in een GER ergens op de top van een berg en daar aangeland, bekaf. Riijke mensen met koeien, auto's en tv. Ze waren net bezig om het kamp op te breken om naar de zomerplek te gaan dus ene paar dagen later en het was leeg…

En vandaag een rustige dag. 2 kloosters gedaan en een grote temple gedaan uit de tijd van Djengis khan. Na de lucnch vertrokken en de rest kennen jullie.

Nog geen Nadaam feesten gezien, in UB is dat zeker wel op de 11de maar voor die tijd zijn er regionale voorwedstrijden. Maar waar die zijn????

Het is toch wel lang rijden en veel leeg, in het zuiden 0,3 inwoners per vierkante km. Dus erg stil. Soms vogels (gieren, wouw, veel leeuwerikken), veel kamelen in de Gobi en schapen/geiten. De hoogtepunten tijdens de route worden nadrukkelijk genoteerd en omgeroepen naar elkaar en daarna treedt de rust weer in. De wegen zijn meest dirtroad, soms 80 km soms 10 km soms nog langzamer. Sinds een dag wat asphalt met soms behoorlijke bomkraters.

De kok kookt meestal geholpen door de omstanders en dat gaat goed. Alleen het vlees doet hij soms 3 dagen over om te bakken en daar zijn we het niet mee eens..
Maar verder is dat goed geregeld. En de chauffeurs zijn redelijk goed, de auto's ook wel soms een lekke band maar dat weet je in dit land. Kost 20 min en we rijden weer.

Soms wordt er in de bus gezongen soms gepraat maar ook hel veel geslapen.
Een groot land!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten